Colombia Monteblanco
Krajina: Kolumbia
Region: Huila
Farma: Finca Monteblanco
Farmár: Rodrigo Sanchez Valencia
Nadmorská výška: 1730 m.n.m.
Varieta: Pink Bourbon
Spracovanie: Extended Fermentation Fully washed
Profil: Citron, limetka, citronová tráva, verbena cukrík
Hmotnosť: 150g
Praženie: Filter
Podrobný popis
Rodrigo Sanchez Valencia je farmárom kávy tretej generácie vo Finca Monteblanco. Jeho starý otec tu začal s pestovaním kávy pred niekoľkými desaťročiami a dnes Rodrigo pracuje na zachovaní prírodnej rozmanitosti a produktivity farmy.
V roku 2017 kávy s jedinečnými odrodami a procesmi používanými vo Finca Monteblanco vyhrali prvé miesto v Yara Championship, súťaži kvality. Nasledujúci rok sa umiestnil na druhom mieste s ďalšou partiou od Finca Monteblanco. V roku 2019 sa Rodrigo zúčastnil súťaže Roasters United a dve z jeho káv sa umiestnili na prvom a treťom mieste.
Rodrigova vášeň pre výskum to umožnila. Začalo to v roku 2016, keď sa inšpiroval výrobou vína, kde videl, že hrozno kvasené v chladnejšom prostredí má žiadanejšie kvetinové a ovocné tóny. Svoje experimenty začal mrazením rozdrvenej kávy. Mraznička úplne zastavila fermentáciu , takže káva starla veľmi rýchlo. Rodrigo sa však nevzdal, pretože si všimol, že profil má náznaky želaných ovocných a kvetinových tónov a vedel, že je na správnej ceste. Rodrigo pokračoval v experimentovaní s rôznymi teplotami a tiež rozšíril rozsah svojho projektu tak, aby zahŕňal stupne Brix (obsah cukru) a rôzne druhy kávy, kým nenašiel presne tú správnu kombináciu.
Čerešne sa selektívne ručne zbierajú a spracúvajú na farme. Pracovníci sú vyškolení na zber čerešní pri teplote 26 až 30 stupňov Brix. Po zbere sa čerešňa plaví a vizuálne triedi, aby sa odstránili všetky nezrelé alebo poškodené čerešne. Touto metódou sa drví a spracováva len tá najlepšia čerešňa. Káva sa dáva do vrecúšok GrainPro. Uzavreté vrecká sa umiestnia do priemyselnej chladničky na fermentáciu pri teplote 10 až 14 stupňov Celzia počas 76 hodín. Nízke teploty spomaľujú mikrobiálnu aktivitu a umožňujú pomalšie kvasenie. Po fermentácii sazrno premyje v čistej vode a položí na priame slnečné svetlo na parabolické lôžka. Zrno sa suší na priamom slnku 1 až 2 dni a potom sa premiestni na vyvýšené záhony v tieni. Zrnosa často prehrabáva, aby sa zabezpečilo rovnomerné vysušenie. Sušenie zŕn trvá asi 23 až 25 dní.
Dodatočné parametre
Kategória: | Káva |
---|---|
Hmotnosť: | 0.3 kg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.