O nás

S kávou pracujem už asi 12 rokov začalo to v jednej kaviarni v Bratislave kam som sa presťahoval za prácou, tam som začal najskôr s latte artom keďže v tej dobe som ešte o výberových kávach nevedel, to prišlo o trošku pozdejšie v tých časoch sa výberová káva začínala rozmáhať na Slovensku, no hneď, ako som sa k nej dostal som vedel, že to je moja cesta ale stále som bol viac zameraný na latte art postupne som začal naberať informácie o tom čo je to výberová káva o jej zbere, spracovaní aj príprave zistoval som všetko, čo sa dalo a odkial sa dalo aby sa zo mna stal dobrý barista ktorý s takou kávou vie pracovať. V roku 2017 sme sa vracali z Bratislavi domov a otvorili sme si s manželkou kaviareň Barista v Lučenci. Chceli sme do nášho mesta priniesť výbornú kávu ktorá bola pražená na Slovensku, kedže som človek ktorý sa stále chce posúvať tak asi o dva roky som začal sám pražiť kávu a založil som vlastnú pražiareň kávy Barista roasters.

IMG_0338IMG_0341

Chcem ľudom čo najviac ukázať aká káva dokáže byť rozmanitá, chuťovo a aké chute v sebe ukrýva, že je to niečo čo vám vytvorí úsmev na tvári a pri jej piti si poviete wav…. Tak pristupujem k jej výberu a vyberám čo najlepšie a zaujímavé kávy a tak isto si dávam záležať na ich pražení aby som čo možno najlepšie vyzdvihol plný potencial kávových zŕn.

Snažím sa kávy objednávať tak aby medzi mnou a farmárom bolo čo najmenej ludí cez ktorých tá káva prejde. Už mám pár kontaktov cez ktorých nakupujem a oni chodia priamo na farmy a sú s tymi farmarmi takže viem že oni z toho majú to čo chcú a môžu zlepšovať svoje znalosti a vytvárať stále lepsiu kávu, takto nakupujem kávu z Indonézie, Vietnamu, Kolumbie aj Brazílie a sú to vždy veľmi dobré kávy.

IMG_0333IMG_0339

Aktuálna novinka v našej pražiarni je nová pražička typhoon. Je to pražička, ktorá na praženie využíva fludne lôžko a horúci vzduch. Úplne iný spôsob praženia, ktorý pomáha pražiť kávu ešte o čosi lepšie ako klasický v bubnovej pražičke, ktorá nám ostala, a tak máme v pražiarni dve pražičky s dvomi spôsobmi praženia, čo nám dáva veľké možnosti v pražení a aj vzdelávaní sa.